Smrt determinizmu – živjela slučajnost

Ne znam koliko ste pratili vijesti , ali jučer na Dan mrtvih, kada se većina vas našla na groblju ne bi li se prisjetila ljudi kojih se možete prisjećati svakog dana tijekom cijele godine, ali ste konvencionalni i pomalo licemjerni pa to radite samo onaj dan u godini koji je za to predviđen, dogodila se jedna tragedija u Koprivnici koja bi, klišejom izrečena, bila komična da nije tragična.

Kaži mi tko te čuva dok sam ja na straži, zapitao se jedan vojnik i odlučio si propucati glavu. Imao je još dva tjedna služenja vojnog roka, nije imao djevojku niti je bio depresivan, kažu da je bio sasvim normalan mladić koji je služio svoj danak Domovini koja mu, naravno, neće dati ništa zauzvrat, no on je spreman dati i svoj život za nju jer se to tako naprosto mora i tu nema alternative niti rasprave. Nećkanja su za mekušce ili ljevičare, kaže Vuco u svom nedavnom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

Uglavnom, kako saznajemo iz novinskih izvora, pored stradalog vojnika s njim na straži bio je njegov kolega. U istim izvorima ne navodi se tko je bio njegov kolega, što je radio s njim, je li ga pokušao spriječiti, je li ga možda naveo ili, u konačnici, je li ga on ubio? Zašto bi, budala, odabrao baš trenutak za koji svi znaju gdje je? Priča vam ostaje mutna i nerazjašnjena, a momak ni kriv ni dužan, vjerujem, ispada samoubojica.

Što se zapravo dogodilo saznajemo nešto kasnije. U kratkom osvrtu koji je dala majka preminulog, iako nisam siguran i ne sjećam se je li riječ o majci preminulog ili o majci njegovog kolege sa straže, saznajemo nove elemente. Dvojica su mladića, navodno, razgovarali o tome što bi napravili da imaju djevojke i da ih one ostave. Vrlo zahtjevna rasprava, moram primijetiti, ali valjda takve rasprave i jesu na straži, u vojsci među običnim pukom koji je spreman dati život za Domovinu koja neće dati ništa za njega. A možda je u meni problem jer ću radije u zatvor nego u vojsku i užasno sam sretan što su ukinuli tu pizdariju, iako me strah kako se sad naoružavaju Srbi, Albanci i Makedonci da će doći do 19. balkanskog rata koji će uz onog kretenobila Busha i Irance i Irak, a zbog nafte, jebala ga da ga jebala, potaknuti novi svjetski rat u kojemu ćemo svi izginuti. Nije da to priželjkujem, ali sve upućuje na to.

Isprika na digresiji, vratimo se na kobni razgovor. Mladić koji se ubio navodno je zaključio kako bi, ukoliko bi imao djevojku i ona ga ostavi, uvijek mogao napraviti OVO: (sad ide najbitniji dio teksta, odnosno priče, molim obratiti iznimnu pozornost, vizualizirajte si) mladi ratnik uzima pušku u ruke, usmjerava kraj cijevi prema glavi, odnosno ustima ne bi li što vjernije prikazao ono na što je ‘ciljao’, a to je da se uvijek možeš ubiti ako te ostavi djevojka. Vjerojatno slučajno, sigurno slučajno, ma sto posto slučajno, momkova puška je opalila i raznijela mu glavu.

To se zove slučajnost, nesreća, bed lak, loša karma i jebeno loš i sjeban način da umreš. To se zove ‘A u kurac, koji sam ja idiot, od svih načina na koji sam mogao umrijeti, braneći čast i slavu moje Domovine, ja umrem kao kreten jer sam pokušao nešto demonstrirati i slučajno sam opalio i raznio si glavu, a u kurac, sram me sad totalno, nadam se da će ovo protumačiti kao samoubojstvo jer radije ću biti mrtav i samoubojica nego da ispadnem glup. Zamislite samo što bi mi dečki iz vojarne napravili pod tušem da saznaju kakva sam budala ispao. A tek desetnik, jao, ugurao bi mi svojih deset frustriranih centimetara u usta’

Eto kako se to zove. Jebena loša sreća i karma. I debilni pritisak još debilnije vojske, sustava i generalnog sustava vrijednosti koji čini nesigurne i poremećene dječarce koji zbog prekida s djevojkom pomišljaju na samoubojstvo, a nemaju više 17 godina i rebel u prsima, nego imaju barem dvije godine više ili tri, kao što je imao ovaj mladić, koji je možda samo u šali rekao da se uvijek možeš ubiti ili je možda mrtav ozbiljan rekao da se možeš ubiti, ali kao i većina wannabe samoubojica nije se mislio niti htio ubiti. Stvarno bed lak.

Oglasi

12 Responses to Smrt determinizmu – živjela slučajnost

 1. kemik kaže:

  Ja ipak ne bih krivila vojsku za njegovu glupost, ali bih ju svakako krivila kao suučesnika: naime, da nije bio u vojsci i dalje bi bio kreten, ali ne bi imao pušku pa bi imao manju šansu napravit baš TAKVU pizdariju 😀

 2. hedseek kaže:

  u nakani i bijesu htjedoh da cinični komentar ovdje napišem,
  no spopala me sućut bijedna jer za domom rijetko kad uzdišem,
  no baš zbog toga pomislim sada:
  bog te jebo brate! u paklu gorjet će ti duša
  kad ti si mekušac prvoga kova
  i perom svojim život krojiš, a pero postat će ti guša
  jer ti jaja nemaš da za dom svoj staneš,
  pa za dušmanom mrskim tek mrtve svoje brojiš!

  …hehehehe….pijan sam…al svejedno mislim…
  ….da desetnik više ne postoji, a 10 cm nije nešto čega se hrvatski ročnik boji 8)

 3. kamara kaže:

  zasto moj komentar nije prosao?

 4. B kaže:

  Ukoliko se tako dogodilo ok, ali zašto s tolikom sigurnošću pisat o tebi nepoznatom tipu. Mislim, možda je bio idiot, a možda je bio genijalac kojeg je netko ubio i to zataškao. A ako je mrtav, ne može se braniti (u slučaju da je tvoja verzija događaja kojem nisi bio ni blizu netočna)

 5. aristonov kaže:

  Kamara, moraš ga postati 🙂 Budući da je moderacija isključena, automatski se objavljuje.. B.. sve što sam napisao je pretpostavka jer, kao ni ti, nemam opipljivih dokaza. I ne govorim ništa loše o dečku jer niti sam ga poznavao niti išta drugo.. govorim loše o sistemu i vrijednostima i iza toga stojim 🙂

 6. neutrino kaže:

  Tuzno je to.
  Ne znam da li mi je tuznije sto je decko poginuo ili sto ti o tome tako povrsno pises.

 7. aristonov kaže:

  Meni je u svakom slučaju tužnije što je dečko poginuo i što je ispao samoubojica, a najvjerojatnije to nije. Meni je, primjerice, tužno to što do takvih situacija uopće mora dolaziti, a ono što je spomenuto nije nimalo površno.. na žalost.

 8. MasterMind kaže:

  Meni je ne tužno, nego nemam izraz za to što mi je, činjenica da je danas drugi momak izgubio glavu samoubojstvom (?) u vojsci.

  Ako si prebedast ili psihički prelabilan da držiš oružje u rukama (po nalogu i u ime domovine), onda to netko treba raspoznati i spriječiti. Jednostavno mora i to je sve.

 9. neutrino kaže:

  Htjedoh reći da mi je mjestimično bilo nelagodno čitati ovaj post.
  Ne samo zbog teme nego i zbog stila, rječnika, pristupa, ugla gledanja … ne znam, jednostavno mi nije bilo “dostojno” teme.
  No, to je samo moje mišljenje.

 10. nešo nisam nimalo sretan ovim tvojim postom.

  sjećaš se da sam se ja sam javio na odsluženje vojnog roka jer sam to htio probati. bilo je sjebano i nisam imao baš puno vikenda, ali ni jednog trena ne žalim što sam bio tamo. nisi bio tamo i neznaš kako je to, ali vjerujem da bi ti godilo odsluženje vojnog roka. stekao bi neka iskustva koja ne možeš nigdje drugdje doživjeti.

  a što se tiče ovog nesretnog slučaja nemam puno toga za reč. mogu samo dodati da su samoubojstva normalna u vojsci, ako je bilo riječi o samoubojstvu. ne samo našoj nego svim vojskama svijeta. prisutnost napunjene puške izaziva čudno raspoloženje kod čovjeka.

 11. kamara kaže:

  prvi komentrar je bio otprilike ovakav: “bed lak je pročitati ovaj post” i postala sam ga mudriniću ali mi je reklo da sam na moderaciji

 12. vojnik kaže:

  na straži puška nije napunjena, šanžer je prazan, a puni se nalazi u torbici….i ne stavlja se nutra samo tako. Osim kad neko ide preko žice po pivo, onda vičeš STOOOOJ, brže baciš prazni, turiš ovaj puni i opališ jedan metak u zrak, pa opet vičeš… itd. Mada neki sve ovo presoče i oprže odma rafalno po žici. Dođe vojna policijia koja pita: Mali jes ti malo mutav? Kažeš “Jetam čiko” , pošalju te psihologu i poslje moš opet pucat.
  i to sve u besplatnoj HV!!
  Bio i vidio.
  Pa ko ne bi išao.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: